Loket Kinderopvang

Alle (groot)ouders op zoek naar kinderopvang dienen een aanvraag in het Loket Kinderopvang. We matchen jouw aanvraag met de kinderopvanginitiatieven in Laarne, Wetteren en Wichelen.

Vind een gepaste opvangplek

 1. Zoek kinderopvang in je buurt

 2. Dien je aanvraag bij ons in
  Wij geven jouw aanvraag door aan de matchende opvanginitiatieven.

 3. De opvanginitiatieven met vrije plaatsen contacteren jou binnen de 2 weken.

 4. Bekijk hun voorstellen en plan een bezoek.

 5. Reserveer een plek bij de kinderopvang die je verkiest.

Heb je hulp nodig om een aanvraag bij ons in te dienen? Mail of bel ons: loketkinderopvang@huisvanhetkindlww.be, 0474 56 67 23. Dan maken we een afspraak en helpen we je verder.


Hoe vind je een gepaste kinderopvang?

Als ouder wil je voor je kindje een opvangplek die net zo warm en veilig is als thuis. Net daarom brengt de zoektocht naar de juiste kinderopvang soms vragen en twijfels met zich mee. Wij helpen je graag verder.

Wat heb je nodig?

Vanaf welke datum heb je opvang nodig?

Bereken wanneer je bevallingsverlof en je eventuele borstvoedingsverlof eindigt. Bekijk of je dit zal uitbreiden met ouderschapsverlof, opgenomen door mama of papa.
Laat  je kindje als het mogelijk is, net na een schoolvakantie instappen. Op dat moment maken veel kleuters de overstap naar school en komen er dus plaatsen vrij.

Welke dagen heb je opvang nodig?

Heb je alle dagen opvang nodig of maar enkele? En is dit elke week hetzelfde? Bekijk je werkschema in detail zodat je de juiste dagen kan aanvragen.

In welke buurt zoek je opvang?

Zoek je opvang dicht bij je werk of liever dicht bij huis? De beste locatie heeft veel te maken met de openingsuren van de opvang: raak je ‘s ochtends op tijd aan de opvang én op je werk? En wat na het werk: raak je nog voor de sluitingsuren bij de opvang? Bekijk een zo groot mogelijke regio. Volg je een opleiding? Dan kan de opvang misschien ook daar in de buurt. Of misschien is in de buurt van de grootouders ook een mogelijkheid?
 

Welke soort kinderopvang wil je?

Er bestaan twee soorten kinderopvang: gezinsopvang en groepsopvang. Er zijn in Laarne, Wetteren Wichelen verschillende aanbieders van beide soorten.  Ze organiseren zich anders, maar ze omringen je kindje wel allemaal met de beste zorgen. Elke opvang heeft een vergunning van Kind en Gezin en moet daarvoor aan dezelfde kwaliteitsnormen voldoen. Dit wordt gecontroleerd en opgevolgd bij elke opvang.

Gezinsopvang (onthaalouder)

 • een kleine opvanglocatie (vaak de woning van de kinderbegeleider)
 • meestal 1 kinderbegeleider
 • maximaal 8 kindjes
 • hanteert een vaste prijs of een prijs volgens inkomen

Groepsopvang samenwerkende onthaalouders

 • een grotere opvanglocatie in huiselijke omgeving (niet opgedeeld in verschillende afdelingen en leefgroepen)
 • meerdere kinderbegeleiders
 • maximaal 8 kinderen per kinderbegeleider

Groepsopvang (kinderdagverblijf of crèche)

 • een grotere opvanglocatie (soms opgedeeld in verschillende afdelingen en leefgroepen)
 • meerdere kinderbegeleiders
 • maximaal 9 kinderen per kinderbegeleider (vanaf 2 kinderbegeleiders aanwezig in de opvang)
 • hanteert een vaste prijs of een prijs volgens inkomen

Wat is je budget?

De prijs die je betaalt, hangt af van hoeveel opvangdagen je nodig hebt en van het tarief van de opvanglocatie. Dat kan een vaste prijs zijn of een prijs die berekend werd volgens je inkomen. Bereken op de website van Kind & Gezin hoeveel het zal kosten.

Kinderopvang met tarief volgens inkomen 

Bij een kinderopvang die werkt met een tarief volgens inkomen, betalen ouders met een lager inkomen minder. Hoeveel je hier moet betalen, is wettelijk bepaald: het hangt af van je gezinsinkomen en van het aantal kinderen dat je ten laste hebt. Het precieze bedrag wordt berekend door Kind & Gezin. Daarbovenop kunnen nog extra kosten, bijvoorbeeld voor voeding of pampers, komen.

Kinderopvang met vast tarief

Een kinderopvang die werkt met een vast tarief, bepaalt zijn prijs zelf en beslist ook zelf welke kosten (zoals voeding, pampers, …) in die prijs inbegrepen zijn. Het kan gaan om een vaste prijs per dag, of een vaste prijs per maand. Alle ouders betalen hetzelfde tarief.

Fiscaal attest

Je kunt de kosten van de opvang ook gedeeltelijk inbrengen in je belastingen. Ze worden dan afgetrokken van je belastbaar inkomen. Om de kosten te bewijzen, krijg je van de kinderopvang een fiscaal attest met daarop het bedrag dat je vorig jaar betaalde. Meestal ontvang je dit in april of mei.

Vind kinderopvang

Heb je een goed beeld van welke opvang je zoekt, wanneer je die nodig hebt en wat je budget is? Dan kan de zoektocht naar geschikte opvang echt beginnen. Handige tips:

 1. Begin op tijd te zoeken. Start je zoektocht snel. Doe dit vanaf het moment dat u weet dat u zwanger bent, een cursus zal volgen of aan het werk zal gaan.
 2. Doe een aanvraag bij verschillende opvanglocaties om je kans op een opvangplek te vergroten.
 3. Wees zo volledig mogelijk in je aanvraag: vermeld de startdatum van de opvang, het gewenste opvangplan, de naam en contactgegevens van de ouders, de vermoedelijke geboortedatum, … enzovoort.

Let op: een aanvraag in het loket kinderopvang biedt geen garantie op een kinderopvangplaats. De kinderopvangaanbieders bepalen zelf de invulling van hun opvangplaatsen.

Aanvraag kinderopvang indienen