Aanmelden basisonderwijs Laarne, Wetteren en Wichelen

De aanmeldingsperiode voor het schooljaar 2023-2024 start op 28 februari 2023 om 12 uur en eindigt op 21 maart 2023 om 19 uur. Binnen die periode kan je jouw kind aanmelden voor een school in Wichelen, Wetteren of Laarne.

Meld je kind hier aan

Wie aanmelden
Waarom aanmelden
Aanmelden in 4 stappen
Online infosessie
Hoe werkt toewijzen?

Wie aanmelden? 

  • Kinderen geboren in 2021. Ook als je kind geboren is na 13 november 2021 en dus pas na 1 september 2024 start op school.
  • Kinderen die van school willen veranderen.
  • Kinderen die nog nooit werden inschreven.
  • Kinderen die in de derde kleuterklas zitten en waarvan de school geen afdeling lager onderwijs heeft.
  • Kinderen die op de wachtlijst stonden, moet je voor volgende schooljaar opnieuw aanmelden. De wachtlijst vervalt 30 juni 2024.

Waarom centraal aanmelden?

Centraal aanmelden betekent dat je via een website doorgeeft in welke scholen je jouw kind het liefst wil inschrijven.
Zo krijgt elk kind een gelijke kans om naar de school van zijn keuze te gaan. Als er in een school niet genoeg vrije plaatsen zijn, bepalen we op een objectieve en wettelijke manier een rangorde.                             

Hoe aanmelden?

Aanmelden in 4 stappen

Alle scholen in Laarne, Wetteren en Wichelen staan open voor de komst van jouw kind! Ons project School (Weg)wijs laat je kennismaken met de Wetterse centrumscholen in je buurt.

  1. Maak je schoolkeuze.
  2. Schrijf je in op de aanmeldingswebsite tijdens de aanmeldingsperiode tussen 28 februari (vanaf 12 uur) en 21 maart 2023 (tot 19 uur). Kies maximaal 5 scholen. Op 1 zet je je eerste schoolkeuze, op 2  je tweede keuze, enzovoort. Je duidt minimum 1 school aan.
  3. Ten laatste op 21 april 2023 krijg je een inschrijvingsticket (per mail en per brief) met de toegewezen school.
  4. Schrijf je kind in met je ticket.

Na de aanmelding ontvang je een bevestigingsmail. Dit is jouw bewijs dat je kind is aangemeld. Kreeg je geen mail? Neem dan zeker contact op met ons. Het tijdstip van aanmelden speelt geen rol. Je hoeft je dus niet te haasten, zolang je jouw kind aanmeldde tijdens de aanmeldingsperiode tussen 28 februari (vanaf 12 uur) en 21 maart 2023 (tot 19 uur), is het in orde.

Geef meer dan 1 school op

Het is belangrijk om meer dan 1 school op te geven omdat je vooraf niet zeker weet of er voldoende vrije plaatsen zijn in de school van jouw keuze. Als er geen plaats meer is, dan kan je pas inschrijven in de vrije inschrijvingsperiode, dus nu 23 mei, in de scholen waar er wel nog plaats is.

Is er geen plaats meer in de school van jouw keuze?

Is er geen plaats meer in de school van jouw voorkeur? Zet die toch op nummer 1, zo komt je kind op de wachtlijst. Het aanmeldsysteem kent geen school toe als je die niet al voorkeur aanduidde.

Inschrijven met je ticket

Maak een afspraak tussen 24 april en 15 mei 2023 met de school waarvoor je een ticket kreeg. Doe je dit niet, dan vervalt jouw ticket en kan je enkel inschrijven tijdens de vrije inschrijvingsperiode (vanaf 23 mei) bij een school waar er nog plaats is. De inschrijving is pas definitief wanneer je als ouder de leerlingenfiche ondertekende.

Online infosessies 

De online infosessie voor ouders is op donderdag 16 februari 2023, om 19.30 uur. 

Schrijf je hier in. 

Hulp nodig bij het aanmelden?

Wij helpen je graag. Maak je afspraak via 0474 62 30 84 of  naarschool@huisvanhetkindlww.be. De afspraak kan in het Huis van het Kind in Wetteren (Scheldedreef 52, 9230 Wetteren), in het Sociaal Huis te Laarne (Nerenweg 3, 9270 Kalken) of in het Sociaal Huis in Wichelen.

Hoe wijzen we de scholen toe?

Voorrang

De wet voorziet dat kinderen van dezelfde leefentiteit naar dezelfde school kunnen. Dat is dus voor broers en zussen, maar ook voor halfbroers en -zussen of plusbroers en -zussen (Half)broers en -zussen hoeven niet op hetzelfde adres te wonen. Plusbroers en -zussen wel. Kinderen van schoolpersoneel krijgen ook voorrang, niet alleen het onderwijzend personeel, maar ook onderhoudspersoneel, enzovoort.

Andere kinderen

We ordenen de kinderen op basis van de eerste schoolkeuze die je opgeeft. Als er te weinig vrije plaatsen zijn in een school rangschikt het systeem alle kinderen die de school als eerste keuze opgaven op basis van afstand van hun woonplaats tot de school. Daarna rangschikt het systeem de kinderen die de school als tweede keuze opgaven, ook op basis van
afstand tot de school, daarna de derde keuze, enzovoort. Door meerdere scholen op te geven wordt jouw kans op de school van jouw voorkeur dus niet kleiner. Het verkleint wel de kans dat je in geen enkele school een plekje hebt.

Adres

Bij aanmelding geef je jouw domicilie-adres op, maar je kan ook een extra adres toevoegen, zoals een werkadres van de ouders. Het systeem kiest per school die je opgaf het meest gunstige adres. Ga je binnenkort verhuizen? Dan kan je onder bepaalde voorwaardenal je nieuwe adres ingeven. Meer info vind je bij de veelgestelde vragen op de aanmeldingswebsite.

Niet aanmelden

Je wil je kind niet aanmelden? Laat het ons weten zodat wij geen herinneringen sturen.