Week van de Opvoeding 2021: 16 mei tot 23 mei

 

'Week van de Opvoeding' wordt 'Week van de Groeilamp'!

Elk jaar van 16 tot 23 mei laten we ons licht schijnen op 'opvoeden en opgroeien'. Want groot worden, dat gaat niet helemaal vanzelf. Ouders, grootouders en andere opvoeders zorgen er elke dag voor dat kinderen opgroeien in een warme en positieve leefomgeving. 

Vanaf dit jaar werd de week van de opvoeding in een nieuw jasje gestoken en we steken die week samen de groeilamp aan. Om alle geweldige ouders, familieleden en opvoeders in de spotlights te zetten. Omdat jullie dat dubbel en dik verdienen. En om de plaatsen waar je je licht kan opsteken als je het even niet meer weet, in de kijker te zetten. Want ook dat is opvoeden: er is geen licht zonder schaduw. En dat is oké! 

Kom je ook meedoen?

Opvoeding in de spotlights 

Alle kinderen in Wetteren, Laarne en Wichelen krijgen via school een kaartje mee. Een kaartje waarmee we opvoeden ‘in the spotlight’ plaatsen.

De kinderen kunnen op het kaartje tekenen wat ze graag doen met hun gezin. Wanneer hun tekening of tekstje af is, deponeren ze deze in de brievenbus van de bib.  

De kaartjes krijgen een mooi plekje in de bibliotheken en in ons Huis van het Kind. Onder de inzendingen worden een paar leuke prijzen verloot.

Wil je nog een extra kaartje maken? of toch geen gekregen? Je vindt ze hier terug  

De grootste opdrachtentocht

Organiseer je mee de grootste opdrachtentocht ooit in Vlaanderen? Samen slaan we de handen in elkaar en verzinnen we de leukste en grappigste activiteiten. De (corona)wandeling in het weekend werd nog nooit zo spannend!

Via school krijgen de kinderen een blanco affiche waar ze een leuke, grappige opdracht op kunnen schrijven.

Hang op 15 en 16 mei ook een opdracht ook bij jou thuis aan een zichtbare plaats: het venster, de voordeur, de auto, de brievenbus, de haag, de lantaarnpaal, aan de ingang van het park, het speelplein, het lokaal van de jeugdbeweging

Print ook gerust deze opvoedingsbingo af voor nog meer wandelpret!

Nog een extrablanco opdrachtenaffichenodig? Je vindt ze hier  

 

Mei is webinarmaand 

Net zoals vorig jaar slaan de Gezinsbond en VCOK de handen in elkaar om een uitgebreid aanbod webinars te organiseren.

Elke maandag- en donderdagavond in mei is webinar-avond

3 mei: Wij-tijd

Ouders worstelen weleens met de combinatie van werk, vrije tijd en opvoeden. ‘WijTijd’ inspireert ouders om kosteloze koestermomenten door te brengen met hun kinderen, kansen die dagelijks voor het grijpen liggen om blijvende herinneringen te maken.

Praktisch:

17 mei: Stress bij kinderen

Wat is de impact van stress op kinderen, hoe kan je stress herkennen en hoe ga je hier als ouder mee om?
Praktisch:

  • 17 mei 2021 om 20 uur
  • inschrijven via VCOK

6 mei: Risicovol spelen

Als je je (klein)kinderen ziet spelen, houd je soms je hart vast. Wat zij allemaal niet durven!? Spannend voor hen, maar ook voor jou... Want hoe kan je kinderen tegelijk beschermen én uitdagingen laten aangaan?

Praktisch:

20 mei: Jij en je puber

Met de puberteit van je kroost breekt een pittige periode aan. Propvol uitdagingen, online en offline. Sarah helpt je met grappige anekdotes en praktische tips op weg om die turbulente tienertijd gezond, leuk en luchtig te houden.

Praktisch:

10 mei: Eten, slapen, spelen

Een peuter ontwikkelt een eigen wil en zijn karakter krijgt duidelijk vorm. En hoe je als ouder, grootouder… constant schippert tussen het begrenzen enerzijds en het stimuleren van de zelfstandigheid anderzijds.

Praktisch:

  • 10 mei 2021 om 20 uur
  • inschrijven via VCOK

27 mei: Onderhandelen met je kind

Elke dag krijg je als ouder te maken met grote of kleine meningsverschillen met je kinderen.
Hoe ga je hier als ouder mee om en waarover onderhandel je wel of niet?

Praktisch:

  • 27 mei 2021 om 20 uur
  • inschrijven via VCOK

31 mei: Wat elk kind nodig heeft

Ouderschap gaat vaak gepaard met heel wat stress. Deze webinar reikt 5 opvoedbasics aan waar je in elk levensfase van je kind kan op terug vallen.

Praktisch:

 


Contactinformatie