Op zoek naar kinderopvang in Laarne, Wetteren en/of Wichelen?

Maak een afspraak

 

Als ouder wil je voor je kindje een opvangplek die net zo warm en veilig is als thuis. En waar bovendien, samen met jou, wordt gewerkt aan een stevige basis voor zijn of haar verdere ontwikkeling.

Net daarom brengt de zoektocht naar de juiste kinderopvang vragen en twijfels met zich mee: hoe begin je eraan en welk type opvang kies je juist? En wat als je niet meteen plaats vindt?

We willen je dan ook graag helpen. Op deze pagina leiden we je langs alle stappen op weg naar een opvangplaats.

Stap 1: welke opvang heb je nodig

Zoek je opvang voor je kindje? Zorg er dan voor dat die helemaal past bij wat jij én je kindje nodig hebben. Uiteraard wil je een warme, aangename en veilige omgeving. Maar ook volgende zaken spelen een rol:

Vanaf wanneer heb je opvang nodig?

Bereken wanneer het bevallingsverlof en eventuele borstvoedingsverlof eindigt. Bekijk of je dit zal uitbreiden met ouderschapsverlof, opgenomen door mama of papa.

Tip: laat je kindje - als het mogelijk is - net na een schoolvakantie instappen. Op dat moment maken veel kleuters de overstap naar school en komen er dus plaatsen vrij.
 

Heb je alle dagen opvang nodig of maar enkele? En is dit elke week hetzelfde?

Bekijk je werkschema in detail: heb je vaste uren of werk je in shiften?


In welke buurt zoek je opvang: graag dicht bij je werk of liever dicht bij huis?

De beste locatie heeft veel te maken met de openingsuren van de opvang: raak je ‘s ochtends op tijd aan de opvang én op je werk? En wat na het werk: raak je nog voor de sluitingsuren bij de opvang?

Tip: bekijk een zo groot mogelijke regio. Volg je een opleiding? Dan kan de opvang misschien ook daar in de buurt. Of misschien is in de buurt van de grootouders ook een mogelijkheid?
 

Hoeveel zal de opvang kosten?

Maak een inschatting van het budget dat je moet voorzien. De prijs van de opvang hangt af van het aantal opvangdagen en de tariefformule van de opvanglocatie (een vaste prijs of een prijs gebaseerd op je inkomen).


Zijn er extra aandachtspunten?

Misschien heeft je kindje een allergie of heeft het nood aan bijzondere zorg. 

STAP 2: Verschillende soorten en aanbieders kinderopvang

Er bestaan twee soorten kinderopvang: gezinsopvang en groepsopvang. Er zijn in Laarne, Wetteren Wichelen verschillende aanbieders van beide soorten.  Ze organiseren zich anders, maar ze omringen je kindje wel allemaal met de beste zorgen. Elke opvang heeft een vergunning van Kind en Gezin en moet daarvoor aan dezelfde kwaliteitsnormen voldoen. Dit wordt gecontroleerd en opgevolgd bij elke opvang.

Gezinsopvang (onthaalouder)

 • een kleine opvanglocatie (vaak de woning van de kinderbegeleider)
 • meestal 1 kinderbegeleider
 • maximaal 8 kindjes
 • hanteert een vaste prijs of een prijs volgens inkomen

Groepsopvang samenwerkende onthaalouders

 • een grotere opvanglocatie in huiselijke omgeving (niet opgedeeld in verschillende afdelingen en leefgroepen)
 • meerdere kinderbegeleiders
 • maximaal 8 kinderen per kinderbegeleider

Groepsopvang (kinderdagverblijf of crèche)

 • een grotere opvanglocatie (soms opgedeeld in verschillende afdelingen en leefgroepen)
 • meerdere kinderbegeleiders
 • maximaal 9 kinderen per kinderbegeleider (vanaf 2 kinderbegeleiders aanwezig in de opvang)
 • hanteert een vaste prijs of een prijs volgens inkomen

 

STAP 3: Hoeveel kost kinderopvang?

De prijs die je betaalt, hangt af van hoeveel opvangdagen je nodig hebt en van het tarief van de opvanglocatie. Dat kan een vaste prijs zijn of een prijs die berekend werd volgens je inkomen.

 

Kinderopvang met tarief volgens inkomen (inkomensgerelateerd tarief)


Bij een kinderopvang die werkt met een tarief volgens inkomen, betalen ouders met een lager inkomen minder. Hoeveel je hier moet betalen, is wettelijk bepaald: het hangt af van je gezinsinkomen en van het aantal kinderen dat je ten laste hebt. Het precieze bedrag wordt berekend door Kind & Gezin. Daarbovenop kunnen nog extra kosten, bijvoorbeeld voor voeding of pampers, komen.

Check op de website van Kind & Gezin hoeveel je moet betalen:

Registreer je en vraag je attest inkomenstarief aan

raadpleeg de tabel achteraan in de brochure voor de tarieven volgens inkomen;

 

Kinderopvang met vast tarief

Een kinderopvang die werkt met een vast tarief, bepaalt zijn prijs zelf en beslist ook zelf welke kosten (zoals voeding, pampers, …) in die prijs inbegrepen zijn. Het kan gaan om een vaste prijs per dag, of een vaste prijs per maand. Alle ouders betalen hetzelfde tarief.

 

Fiscaal attest

Je kunt de kosten van de opvang ook gedeeltelijk inbrengen in je belastingen. Ze worden dan afgetrokken van je belastbaar inkomen. Om de kosten te bewijzen, krijg je van de kinderopvang een fiscaal attest met daarop het bedrag dat je vorig jaar betaalde. Meestal ontvang je dit in april of mei.

 

STAP 4: Vind kinderopvang

Heb je een goed beeld van welke opvang je zoekt, wanneer je die nodig hebt en wat je budget is? Dan kan de zoektocht naar geschikte opvang echt beginnen. We helpen je graag op weg met enkele tips:

Begin op tijd te zoeken

Start uw zoektocht snel. Doe dit vanaf het moment dat u weet dat u zwanger bent, een cursus zal volgen of aan het werk zal gaan.
 

Doe een aanvraag bij verschillende opvanglocaties

Om je kans op een opvangplek te vergroten, kan je best bij verschillende locaties een opvangplaats aanvragen.
 

Wees zo volledig mogelijk bij je aanvraag

Vermeld de startdatum van de opvang, het gewenste opvangplan, de naam en contactgegevens van de ouders, de vermoedelijke geboortedatum, … 

Je kan via deze link een aanmelding doen en de aanvraag gericht naar de verschillende kinderopvanglocaties in Wichelen, Wetteren en Laarne sturen. De opvanglocaties nemen dan met u contact op indien ze een plaats vrij zouden hebben.

Ontvangt u geen antwoord? Dan kan u dit via e-mail: loketkinderopvang@huisvanhetkindlww.be laten weten.

U kan ons ook bereiken op het nummer: 0474/56.67.23.

 

Maak een afspraak